Valpolicella is het wijngebied in Verona, Italië, ten oosten van het welbekende Gardameer. Na Chianti is het de meest geproduceerde Italiaanse wijn met een herkomstaanduiding (Denominazione di Origine Controllata DOC).

In de streek wordt al eeuwenlang wijn gemaakt; Valpolicella zou afstammen van een Grieks-Latijnse verbastering voor “Vallei van de (wijn)kelders)”.

De Valpolicella wijnen worden gemaakt van de druivensoorten : Corvina Veronese, Rondinella en Molinara. De “basis” Valpolicella is een licht fruitige wijn die jong gedronken dient te worden, liefst licht gekoeld. Het woord “Classico” erbij geeft aan dat de druiven uit de “oude/klassieke” productiegebieden komt. Wanneer u “Superiore” op het etiket ziet, dan heeft de wijn minstens 12% alcohol en een jaar rijping (rvs, hout en fles) achter de rug, dus iets steviger dan de basiswijn.

De Valpolicella Ripasso (vrij vertaald “nog eens vergist”) wordt gemaakt door de jonge uitgegiste basiswijn ter “verrijken” met een deel van de ingedroogde druiven waar de beroemde “Amarone di Valpolicella” mee gemaakt wordt. Hierdoor onttrekt de jonge wijn extra alcohol en geur/smaakstoffen , zodat hij steviger en voller wordt. Volgens de Italiaanse wijnwetgeving zou er per 1 fles Amarone van het wijnhuis 2 flessen Ripasso gemaakt mogen worden. Nu de Ripasso zó populair aan het worden is, zou je verwachten dat de productie van (duurdere) Amarone ook zou stijgen …..

Het proefpanel van Breda, onder auspiciën van www.delekkerstewijnvannederland.nl , heeft op 16 november 2016 in haar proeflokaal bij hotel Brabant Amrath Breda een twaalftal Valpolicella Ripasso’s van lokale wijnhandelaren onder de (proef)loep genomen. Na telling van de punten kwam de Zenato Ripassa(!) Superiore 2011 (14% alc.) als lekkerste in zijn soort naar voren. Wellicht niet geheel toevallig was dit ook de duurste wijn van de serie. De prijzen van de geproefde Ripasso’s varieerden van min. 10,95 euro tot 18,95 euro. De Zenato Ripassa is voor liefhebbers te koop , bij Wijnhandel de Vijver te Breda !

Maandelijks worden er in diverse steden in Nederland deze vergelijkende proeverijen gehouden. Wanneer u ook als panelproever wilt participeren en uw stem wilt laten gelden, dan bent u van harte welkom (deelnamekosten 25 euro pp). Mail voor Breda e.o. naar Jan de Wijnman, Wijnmeester Nederlands WijnGilde: asseldonk@ziggo.nl